PRÆSTEKJOLEN i sin nuværende form er en dragt, der blev brugt af almindelige borgere i det 16. århundrede. Den har oprindeligt haft den praktiske funktion, at man kunne tage den på som en overfrakke uden på sit almindelige tøj, og tidligere var den ikke så lang som nu.

MESSE er et andet ord for gudstjeneste, og det har sin oprindelse i katolsk tid i 300-400-tallet, og en hagel er en kappe, man kan tage over sin kjortel. Præsten har messehagelen på over præstekjolen, og den bruges især i forbindelse med nadver.

MESSEHAGLER var oprindeligt ellipseformede, og farven var som regel hvid. Nu findes de i hvid, grøn, rød og violet.

DE FIRE MESSEHAGLER i Nærum er udført at væver Annemette Beck fra Århus og er anskaffet fra 1987-1990.